Skip to main content
 

Svět čaje


Čaj se vyrábí z lístků keře čajovníku (latinsky Camellia Sinensis). Tato rostlina roste přirozeně v deštných pralesích v jihozápadní Číně a na severu Barmy. Camellia Sinensis se pěstuje ve 30 zemích světa. Hlavními producenty: Indie, Sri Lanka, Čína Keňa.

Unilever nashromáždil reprezentativní vzorky jednotlivých čajů, aby je mohl studovat ve svých vlastních výzkumných sklenících a mohl je tak zkoumat v kontrolovaném prostředí.

Zpracování čaje

Výroba čaje začíná na čajových plantážích. Sbírají se pupeny a vrchní dva zelené lístky čajovníku. Po sběru jsou čajové lístky váženy a transportovány do továrny k dalšímu zpracování.Technologie výroby čaje má 4 základní fáze: Zavadnutí, řezání, fermentace a konečně sušení do podoby, jak ho znáte. Klíčovým krokem je zde fermentace – kdy odlišný způsob fermentace (oxidace) dává vzniknout třem hlavním druhům čaje:

Míchání a degustace

Čaj je přírodní produkt, jeho různé charakteristiky jsou dány přírodními podmínkami, klimatem, nadmořskou výškou, půdou.

Každý má svůj oblíbený čaj, který má rád pro jeho jedinečnou chuť a aroma a kupuje ho pravidelně, protože si je jistý jeho kvalitou a chutí. Tajemství neustálého dosahování vysoké kvality čaje spočívá v jeho míchání.

Míchání dodává čaji jemné tóny a příchutě. Dá se říci, že v jednom čajovém sáčku čaje Lipton může být až 30 různých druhů čaje. Míchání čaje je druh umění. Žádné dva druhy čaje nejsou stejné, dokonce ani, když pocházejí ze stejného pozemku. Například čaj nasbíraný a vyrobený v deštivém dni se liší od čajů vyrobených v suchých dnech. Proto není neobvyklé, když čajová plantáž vyprodukuje během jediné sezóny množství čajů různých kvalit. Podobně jako u vína se kvalita čaje výrazně liší podle země původu, povětrnostních podmínek, nadmořské výšky a struktury a kvality půdy.

U nás v LIPTONu máme tým plně vyškolených ochutnávačů, kteří jsou mistři svého oboru. Úkolem ochutnávače je zajistit vytvoření takových čajových směsí, které budou dokonale odpovídat našim standardům v oblasti kvality. Čaj Lipton Yellow Label je míchán ve specializovaných ochutnávacích místnostech v 7 regionálních míchacích centrech rozptýlených po celém světě – malou skupinkou profesionálních ochutnavačů, kteří mají společně více než 150leté zkušenosti s ochutnáváním a mícháním čajů.

Při ochutnávání nechá odborník čaj proniknout až do zadní části ústní dutiny, aby mohl ohodnotit jeho chuť i vůni současně.

Zásada inovace

Lipton jako klíčový inovátor se neustále snaží přinášet na trh nové zážitky pro zákazníka a jedním z nich je pyramidový sáček. Pyramidový sáček je vyvinut tak, aby čajové lístky uvnitř měly prostor k pohybu. Díky tomu můžeme každého do šálku dodat ještě příjemnější čajový zážitek.

NAHORU